Nieuws

Excursie onderwijs en bedrijfsleven naar Bouwgilde en REMO Rijssen

23 januari 2019

Excursie onderwijs en bedrijfsleven naar Bouwgilde en REMO Rijssen


Ook in Noordoost Fryslân staat de arbeidsmarkt te springen om goed geschoold technisch personeel. Het kabinet heeft in het regeerakkoord structureel €100 miljoen uitgetrokken voor dekkend en kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs in het vmbo. Het KEI organiseerde, samen met het Dockinga College en het Lauwers College, een excursie om samenwerkingsprojecten tussen het vmbo, mbo en het bedrijfsleven in beeld te brengen. Bijna 40 personen reisden af naar Rijssen om een bezoek te brengen aan de Bouwgilde Vakademy en REMO West-Twente.

Bouwgilde Vakademy is ontstaan uit een fusie tussen Bouwmensen Twente, locatie Rijssen en Samenwerkingsverband Opleiding Timmerindustrie Regio Oost. Tijdens de opleiding werken de leerlingen 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf die tevens lid is van Bouwgilde Vakademy. Onder toezicht van een leermeester, leren ze de praktijk. Daarnaast gaan ze 1 dag in de week naar school (ROC van Twente) waar theorie wordt gegeven.

De tweede bestemming was REMO West-Twente. MBO-leerlingen werken via een BBL-opleiding twee dagen in het praktijkcentrum van REMO en drie dagen op de bedrijfsplaats. De machines in het praktijkcentrum zijn beschikbaar gesteld door aangesloten bedrijven. Het theoriegedeelte wordt hier verzorgd door ROC Twente. De leerlingen worden hier opgeleid tot vakmensen in de installatietechniek, metaalbewerking, verspanen, mechatronica en de elektrotechniek. 

Deze samenwerkingsprojecten zijn een mooi voorbeeld hoe het techniek onderwijs in Noordoost Fryslân versterkt en verduurzaamd kan worden. Na de excursie wordt een vervolgbijeenkomst georganiseerd om de samenwerking tussen vmbo, mbo en het bedrijfsleven verder uit te werken in Noordoost Fryslân.

 

 

Contact

 • Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân

  Kuipersweg 5

  9285 SN Buitenpost

  Routeplannen

 • Tel: 0511-760009

  Mail: info@keinof.nl

 • Kvk: 55444741