Nieuws

E-planes landen op Vliegbasis Leeuwarden

4 juli 2018

E-planes landen op Vliegbasis Leeuwarden

Maandag 2 juli jongstleden was het bestuur van de Freonen Fan Fossielfrij Fryslân, aanwezig bij de presentatie van eletrische voertuigen op de Vliegbasis Leeuwarden.

Dit in het kader van de Elfwegentocht en Culturele Hoofdstad 2018. Bij de presentatie waren onder andere elektrische vliegtuigen, auto’s, motoren en de Hesla (een Tesla met een waterstofcel) te bewonderen. Namens het bestuur van de Freonen waren Gerben Gerbrandy (burgemeester Achtkarspelen), Trudie Timmerman (directeur LED Factory) en Martin van der Veen (directeur KEI) aanwezig. 

Het evenement

Tijdens het evenement vloog een van de elektische vliegtuigen van Airport Lelystad naar de Vliegbasis Leeuwarden, een afstand van 90 kilometer, in 44 minuten. Hierbij is er sprake van een unicum in de Nederlandse luchtvaarthistorie. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was eveneens op de basis en sprak van een mijlpaal. ,,Ter land, ter zee en nu ook de lucht zijn we met verduurzaming aan de slag.'' Nederland wil een voortrekkersrol vervullen bij de verdere ontwikkeling van het elektrische vliegtuig (bron LC). 

 

De Freonen Fan Fossielfrij Fryslân bij een E-plane (fotograaf: OF/Ed Klijnman)

Van links naar rechts: Bouwe de Boer (projectleider Freonen), Henri Meijering (projectondersteuner Freonen), Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Gerben Gerbrandy (voorzitter bestuur Freonen) en Martin van der Veen (secretaris bestuur Freonen) (fotograaf: OF/Ed Klijnman)

 

 

Contact

 • Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân

  Kuipersweg 5

  9285 SN Buitenpost

  Routeplannen

 • Tel: 0511-760009

  Mail: info@keinof.nl

 • Kvk: 55444741

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

* Verplichte velden